Sivil toplum örgütü sayısının yok denecek kadar az olduğu bir dönemde, Sezai Hazır’ın kolaylaştırıcı vizyonuyla Birleşmiş Milletler İkinci Habitat Konferansı’ndan ilham alarak doğmuş, “Dünyanın bir ucundaki genç ile Türkiye’nin bir ucundaki genç arasında köprü olma “mottosuyla oluşturulmuş bir gençlik hareketi: Habitat Derneği.

Geçtiğimiz Mayıs ayında kaybettiğimiz Sezai Hazır’ın anısına düzenlenen ve sağlığında çalışmalarına başlanan “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Ortaklıklar Kurmak: Habitat Derneği’nin 30 Yılı” kitabının lansmanında, Habitat’ta iz bırakmış dostlarla bir araya gelme şansı bulduk.
Haşim Akman’ın kaleme aldığı bu kitap, yalnızca bir kuruluşun tarihini değil, aynı zamanda gençlerin ve gönüllülerin çabalarının sivil toplum alanına nasıl değer kattığını anlatıyor. Kitap, Sezai Bey’in liderliğinde, liseli gençlerden oluşan küçük bir ekibin kendi imkanlarıyla nasıl büyük bir değişime öncülük ettiğine tanıklık etmemizi sağlıyor.
Türkiye’de sivil toplum ve girişimcilik ekosistemine büyük katkılar sağlamış bir lider: Sezai Hazır.
Yıldız Teknik Üniversitesi Jeodezi Mühendisliği mezunu olan Hazır, özel sektörde edindiği deneyimlerin ardından, 1996’da İstanbul’da düzenlenen BM İnsan Yerleşimleri Konferansı Habitat II‘nin hazırlık aşamalarında kolaylaştırıcı rolünü üstlendiği gençlik oluşumu hareketiyle başlayan yolculuğunun ardından 1997 yılında Habiat Derneği’ni kuruyor.
Türkiye’de onun liderliğinde, gençlerin gücüne inanan bir vizyonla sürdürülebilir kalkınmaya yönelik önemli projeler hayata geçti. Sezai Hazır, yalnızca bir lider değil, gençlik hareketlerinin ilham kaynağı oldu. Bu yazıda, Sezai Hazır ve gençlik hareketinin Habitat Derneği’ne dönüşümünü anlatan hikayesini paylaşıyor olacağım.
Sezai Hazır ve Gençlik Kozası: Habitat’ın Doğuş Hikayesi
1990’ların başlarında Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının sayısı oldukça sınırlıydı ve hak savunuculuğu yapan kuruluşlar neredeyse yok denecek kadar azdı. Birleşmiş Milletler’in, 21. yüzyılın temel sorunlarına çözüm aradığı “BM İnsan Yerleşimleri Konferansı” olarak bilinen sivil toplumun gücünü de ortaya koyan Habitat II zirvesi 1996’da İstanbul’da düzenlendi. Bu zirve sayesinde Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları (STK’lar), kendi sorunlarını tartışma ve uluslararası iş birlikleri kurma fırsatı buldu. Habitat II, Türkiye’deki STK’lar için hem bir dönüm noktası hem de yeni bir başlangıç oldu.
Habitat II toplantıları için farklı politik ve kültürel yönelimlere sahip STK’lar bir araya gelerek “Koza” adı verilen yapılar oluşturdu. Koza’lar STK’ların bir araya gelerek dayanışma göstermelerini ve ortak çözümler üretmelerini sağladı. Bu süreçte Sezai Hazır, Habitat II’nin hazırlık komitesinde gençlik çalışmaları kolaylaştırı rolüyle bir lider olarak öne çıktı .
1995 yılında, Kophenhag Sosyal Kalkınma Zirvesi ve 1996 Birleşmiş Milletler Habitat II Zirvesi için Sezai Hazır’ın kolaylaştırıcı rolüyle önderlik ettiği, liseli gençlerin katılımıyla oluşan “Gençlik Kozası”, 1997’de Habiat II ve Gündem 21 Kararlarının hayata geçirilmesi için “Gençlik Derneği” adıyla resmiyet kazandı.
Bu gençler, Habitat II’nin hazırlık sürecindeki çalışmalarıyla zirveye katılım sağlamakla kalmadılar, aynı zamanda Türkiye’nin dört bir yanına ulaşarak farkındalık yarattılar.
Liseli Gençler ve Anlam Arayışı
1995-96 yıllarında Türkiye’nin çalkantılı gündemi içinde, sürekli değişen siyasi ortam, terör olayları ve toplumsal belirsizlik içinde “Habitat II” nin heyecanı gençlere umut oldu. İstanbul’da düzelenecek zirve “6 Milyar Dünyalı İstanbul’a gelecek” sloganı gençlerde büyük bir etki yarattı. Galatasaray, Üsküdar Amerikan, Robert Koleji ve diğer Fransız liseleri arasında Habitat II heyecanı hızla yayıldı. Sezai Hazır’ın önderliğinde, Emre Koyuncu, Pamir Yörük, Zeynep Aydemir Koyuncu gibi liseli öğrencilerin liderliğinde 15-20 kişilik genç bir ekipten oluşan “Gençlik Kozası”, Habitat II için Anadolu’yu dolaşarak gençlerin sesini duyuruyordu. Kendi imkanlarıyla düzenledikleri etkinlikler, toplantılar bir dayanışma ve mücadele örneğiydi. Süreç içerisinde Gençlik Koza’sı Habitat II’nin en aktif ve etkili bileşeni haline geldi.
Gençlik Kozası’nın Başarısı: 130 Ülkeden 300 Gençlik Organizasyonu
Habitat II Konferansı sonrasında demoktarik yerel yönetişime yapılan vurgu, ev sahibi ülke olarak Türkiye’de özellikle yerel yönetimler ve sivil toplum tarafında sorumluluk bilinci yaratmıştı. Sadece İstanbul’da değil, kadın, insan hakları, gençlik, çocuk alanlarında da kurulan kozalar Anadolu’nun farklı yerleşim yerlerinde çalışmalar yürüterek toplumun genelinde farkındalık yaratmıştı. Fakat Habitat II hazırlık sürecinde “Ev Sahibi Komite”ye bağlı olarak kurulan kozalar, Türkiye’deki STK’ların örgütsel yetersizliği, var olan zayıflığı ve finansal yetersizliği gibi sebeplerden kendi dışına çok çıkamamışlardı.
Sezai Hazır’ın kolaylaştırıcılığındaki Gençlik Koza’sı hem gençliğin hem de “Habitat ruhunun” hakkını vererek insiyatif kullanmış ve Anadolu’ya açılarak Habiat II’nin en aktif kesimi olarak kayıtlara geçmişlerdi.
Gençlik Kozası’nın özverili çalışmaları sayesinde, 130 ülkeden 300 gençlik organizasyonu Habitat II’ye katıldı. Gelen konuklar, gençlerin organize ettiği “Kardeş Aile Kampanyası” kapsamında evlerde ve okullarda ağırlanarak unutulmaz bir deneyim yaşarken, bu başarı, gençlerin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde neler yapabileceğinin göstergesi olmuştu.
9 Haziran Gençlik Günü
Zirve sonrası, 9 Haziran’da Galatasaray Adası’nda Youth for Habitat adına resepsiyon düzenlendi. Dünyanın dört bir yanından gelen delegeler ve STK’larla yapılan bu etkinlik, Habitat’ın gençlik hareketleri tarihindeki yerini perçinledi.
Youth for Habitat: Küresel Bir Gençlik Ağı
Gençlik Kozası’nın başarısının ardında, Sezai Hazır’ın vizyonu ve örgütlenme yeteneğiyle kurulan Youth for Habitat yer alıyordu. Bu ağ, gençlerin küresel meselelerde aktif rol almasını sağlamak için Sezai Hazır’ın rehberliğinde hayat bulan uluslararası bir gençlik ağıydı.
Sezai Hazır ve arkadaşları hayatında ilk defa gençlik kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geliyorlardı. Daha önce yurt dışında uluslararası herhangi bir toplantıya katılmamışlardı ve görüyorlardı ki dünyada bir sürü uluslararası toplantı düzenleniyordu. Birleşmiş Milletler’in ekonomik ve sosyal konseyine sivil toplum kuruluşları çok güçlü katılıyorlardı ve dünyanın her yerinde bu organizasyonlar yapılıyordu.
Kopenhag’daki Sosyal Kalkınma Zirvesi’nde, Habitat II’de sivil toplum kuruluşlarının ve gençlik örgütlerinin oynayacağı rolün vurgulanması, Sezai Hazır’a ilham vermişti. Bu vizyonla, 1996 Habitat II Zirvesi’ne daha fazla gençlik katılımını sağlamak amacıyla Youth for Habitat II adlı bir haberleşme ağı kurmuştu. Bu ağ, Habitat II hazırlık konferanslarında Kenya’dan San Francisco’ya kadar birçok ülke ve kuruluşla iş birliği yaparak gençlik örgütlerinin süreklilik kazanmasını sağladı.
Youth for Habitat ağı sayesinde, Gençlik Kozası dünya genelindeki birçok STK ve gençlik ağıyla iş birliği yaparak güç kazandı.
Kurumsallaşma ve İlk Büyük Adımlar
Youth for Habitat, Birleşmiş Milletler’in Viyana’da düzenlediği Dünya Gençlik Forumu’na katılım daveti alarak uluslararası düzeyde tanınmaya başladı. Türkiye’den daha önce sivil toplum kuruluşlarının bu uluslararası etkinliklere katılmamış olması, bu genç davetlilerle büyük bir heyecan ve şaşkınlık yarattı.
Sezai Hazır, bu dönemde Habitat II kararlarının takibini yapmak üzere Türkiye’de bir Uluslararası Gençlik Takip Toplantısı düzenlenmesi fikrini ortaya attı. Bu fikir doğrultusunda, gençlik inisiyatifi olarak bilinen Youth for Habitat, tüzel kişilik kazanarak “Habitat II ve Gündem 21 Kararlarının Hayata Geçirilmesi İçin Gençlik Derneği” adıyla resmi bir statü kazandı.
Youth for Habitat’ın kurumsallaşması, gençlik örgütlenmesi adına önemli bir adım oldu.
Gençlik Takip Toplantısı’nın ilki öğrenci şehri olarak bilinen Eskişehir’de düzenlendi. Bu toplantı, gençlik liderlerinin bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduğu, güçlü bir dayanışma ağının oluşturulduğu, önemli bir dönüm noktası oldu.
Gençlik Meclislerinden Parlamento’ya Uzanan Yolculuk
Eskişehir’de düzenlenen Uluslararası Gençlik Takip Toplantısı, Habitat’ın gençlik çalışmalarının bir dönüm noktası oldu. Organizasyon süreci, atölye çalışmaları ve etkinlikler, Habitat’ın rüştünü ispat ettiğini gösterirken, toplantıya katılan çok sayıda genç ve STK, Habitat’ın kapsayıcılığını gözler önüne serdi.
Bu toplantı sonrasında Habitat, Türkiye’nin 73 kentinde uygulanan Yerel Gündem 21 Programı ile ortak projeler gerçekleştirdi. Bu program, yerel demokrasi anlayışını güçlendirmek ve kent konseyleri aracılığıyla sivil toplumun karar alma süreçlerine etkin katılımını sağlamak amacıyla geliştirilmişti. Habitat, bu sürecin en dinamik unsuru olan gençlerin temsilini destekledi ve yerel Gençlik Merkezleri aracılığıyla gençlerin ihtiyaçlarını yerel yönetimlere taşıdı.
2001 yılına gelindiğinde, farklı kentlerdeki Gençlik Merkezleri ulusal düzeyde bir ağ oluşturdu ve bu birliktelik, 19 Mayıs 2004’te Ulusal Gençlik Parlamentosu’na (UGP) dönüştü.
UGP’nin misyonu; gençlerin yerel ve ulusal karar alma mekanizmalarına katılımını artırmak, haklarını savunmak ve kişisel gelişimlerini desteklemekti. Gençlik Meclisleri arasında iletişimi güçlendiren UGP, bilgi teknolojilerinin etkin kullanımını da teşvik etti.
UGP, sürdürülebilir kalkınma, insan hakları ve çevre bilinci gibi alanlarda projeler gerçekleştirirken, seçim yaşının düşürülmesi gibi Türkiye’deki gençlik politikalarının şekillenmesine önemli katkılar sundu. Yerel Yönetimler Yasası reformuna destek vererek, kent konseylerinin Belediye Kanunu’nda yasal dayanak kazanmasını sağladı ve gençlik ile kadın meclislerinin kurulmasına öncülük etti.
Marmara Depremi ve Habitat’ın Desteği
1999 Marmara Depremi, Habitat’ın gençlik çalışmalarını başka bir boyuta taşıdı. Bu süreçte Sezai Hazır Youth For Habitat networkünde yer alan organizasyonlarla bağlantı kurarak, onların deprem deneyimlerinden faydalandı ve depremden etkilenen bölgelerde Koruyucu Aile Kampanyası başlatıldı. Bu kampanya ile 130 çocuğa aile bulunurken, çocukların eğitimi için hesaplar açıldı. Ayrıca, deprem bölgesinde açılan Gençlik Merkezleri, rehabilitasyon sürecine destek sağlayarak gençlerin günlük yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı oldu.
Bu merkezler, hem ulusal hem de uluslararası STK’ların, gönüllülerin ve özel sektörün katkılarıyla, depremden etkilenen gençlerin sosyal iyileşme sürecinde önemli bir rol oynadı.
GAP Gençlik ve Kültür Evleri: Doğu ile Batıyı Birleştiren Bir Proje
2000’li yıllarda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gençlerin sosyal yaşamda kaybolmaması için bir çözüm arayışı vardı Sezai Hazır’ın. UNDP’ye sunduğu bir öneriyle GAP Gençlik ve Kültür Evleri Projesi’ni başlatmayı önerdi. O dönemdeki siyasi zorluklara rağmen, Olağanüstü Hal Bölge Valisi’ni ikna ederek bu projeyi hayata geçirdi.
Proje, gençlerin eğitim, sosyal gelişim ve kültürel faaliyetlere katılımını artırmayı hedefliyordu. İlk planlamada, üç yıl içinde her bir Gençlik Evi’ne 400 gencin üye olması ve toplamda 9.000 gence ulaşılması amaçlanmıştı. Ancak bu hedefler aşılarak, beş yıl içinde 50.000’den fazla gence ulaşıldı.
GAP Gençlik ve Kültür Evleri’nin başarısı, gençlere yönelik sosyal projelerde yeni bir model oluşturdu. Valilikler bünyesinde çalışmalarına devam eden bu evler, Habitat’ın sahadan çekilmesine rağmen yerel STK’lar ve gönüllü ağları aracılığıyla faaliyetlerini sürdürdü. Habitat, bölgedeki projelerini bilgi, beceri ve kapasite geliştirme odaklı çalışmalarla desteklemeye devam etti.
Sürdürülebilir Başarı ve Uluslararası Tanınma
GAP Gençlik ve Kültür Evleri’nin başarısı, Habitat’ın liderliğindeki Yerel Gündem 21 Programı’nın küresel düzeyde tanınmasına da katkı sağladı. Bu program, 2001 yılında UNDP tarafından “dünyadaki en başarılı uygulamalardan biri” olarak seçildi ve BM Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde “en iyi uygulama” örneği olarak sunuldu.
2011 yılında tamamlanan Yerel Gündem 21 Programı, Habitat sürecinde gençlik hareketlerinin nasıl güçlü bir örgütlenme modeli oluşturabileceğini gösterdi. Bu süreç, “Gençlik Kozası” olarak adlandırılan bir ekibin azim ve kararlılıkla başlattığı bir yolculuğun, Türkiye’deki gençlik politikalarının şekillenmesindeki rolünü pekiştirdi.
Habitat’ın Günümüz Vizyonu: Sürüdürülebilir Kalkınma ve Küresel İşbirlikleri
Habitat Derneği’nin kuruluşundan bu yana temel hedefi, gençlerin karar alma süreçlerine katılımını teşvik etmek ve toplumsal kapasiteyi artırmaktır. Bu hedef doğrultusunda Sezai Hazır, 1996-2002 yılları arasında Birleşmiş Milletler zirvelerinde Türkiye’yi temsil ederek uluslararası platformlarda ülkemizin sesi oldu. Ayrıca, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu’nun kurulmasına destek verdi ve genç girişimcilerin iş dünyasında başarılı olmalarını sağlamak için çeşitli çalışmalar yürüttü. O kurul ve arkasından kurulan Kadın Girişimciler Kurulu Türkiye’de girişimcilik algısının gelişmesine çok büyük katkılar sağladı. Habitat, sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen projelerle dijital dönüşüm, girişimcilik ve kapsayıcı büyüme alanlarında Türkiye’nin lider sivil toplum kuruluşlarından biri haline geldi. Sezai Hazır sivil ruhunun yanında her zaman girişimci kafasına da sahipti. O yüzden hemen hemen bütün kamu – sivil toplum projelerine özel sektörü de kattı. Hükümetler, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklıklar kurarak Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini küresel düzeye taşıdı. Örneğin:
Global Girişimcilik Ağı (GEN): Habitat, GEN Türkiye’nin idari yönetimini üstlenerek 200 ülkedeki girişimcilik ağıyla Türkiye’yi buluşturdu. Girişimciliği desteklemeyi ve küresel düzeyde yeni işletmelerin kurulmasını teşvik etmeyi amaçlayan GEN, bu doğrultuda etkinlik ve programlar düzenliyor, girişimcilik ekosistemini geliştirmek amacıyla dünya genelinde girişimcileri, yatırımcıları, politika yapıcıları ve mentorları bir araya getiren platform sunuyor. TOBB’da kurulan Genç Girişimciler Kurulu’nun etkisiyle Anadolu illerine de etkisi yayılan GEN’in 2018 senesindeki Küresel Girişimcilik Kongresi’nin Habitat’ın iş birliğiyle büyük ses getirerek gerçekleşmesinin ardından Sezai Hazır’ın çabalarıyla bugün dünyada sadece iki tane olan kampüslerden biri olarak GEN Türkiye Denizli Kampüsü kuruldu.
Citi Vakfı İşbirliği: Habitat, 2024 Küresel İnovasyon Yarışması’nda aldığı hibe ile evsizlik sorununa yönelik projelerde küresel ölçekte yer aldı.
Ayrıca Habitat UNDP, UNICEF ve UN Women gibi BM kuruluşlarıyla ortak projeler yürüterek gençlerin güçlenmesine ve kalkınma hedeflerine katkı sağlamaya devam ediyor.
Topluluk Merkezleri ve Dijital Dönüşüm
Habitat 2011 yılı itibariyle, yönetişim odaklı Gençlik Merkezi çalışmalarındaki yoğunluğu azaltarak kalkınma öncelikli program ve projelere ağırlık verdi, 2015 yılında da Habitat Derneği adıyla yola devam etme kararı aldı. Uygulanan projelerin, finansör kuruluşların ve faydalanıcıların çeşitlenerek büyümesi derneğe kurumsallaşma mecburiyeti getirdi. Daha önce belediyelerden kiralanan ofislerde çalışıldığından ya da mekana bağlılık gerektirmeyen işler yürütüldüğünden ofis ihtiyacı duyulmamıştı. Yürütülen işlerin çeşitlenmesi, muhasebe, satın alma gibi masa başı çalışanlarının artması ofis ihtiyacını doğurmuştu. Ama daha da önemlisi yaptığı işlerle uyumlu etkinlikleri gerçekleştirebilecekleri, paydaşları ile etkileşimde bulunabilecekleri bir çalışma alanına hiç sahip olmamışlardı.
Bu amaçla girişimcilik ekosistemini güçlendirmek ve dijitalleşmeyi desteklemek amacıyla ilki İstanbul’da açılan Facebook (Meta) İstasyon ile başlayan süreç, Türkiye genelinde “Topluluk Merkezleri” adıyla Anadolu’da 13 farklı ilde kurulan merkezlerle devam etti. Bu merkezler, Türkiye toplumunun ve ekonomisinin dijitalleşmesine odaklanan farklı eğitim, program ve atölye çalışmalısına ev sahipliği yaparak, yerel işletme ve KOBİ’lerin ekonomik ve sosyal kalkınmasını destekliyor.
Gönüllülük Kültürü: Gençlik Kozası’ndan Bugüne
Habitat, gönüllülük esasına dayalı yapısıyla gençlerin bilgi ve becerilerini geliştirmeyi, onları profesyonel hayata hazırlamayı amaçlıyor. Ama Sezai Hazır’ın hep vurguladığı gibi “Gönüllülük gönlüne göre çalışmak değildir”. Her gönüllü ucundan tuttuğu işten sorumlu, daha doğrusu parmaklarının ucuyla tutacaksan kalmayacaksın, sıkı sıkı tutanlar bugün gönüllülüğünü profesyonel bir anlayışla sürdürüyor. 30 yıl önce “Gençlik Kozası”yla başlayan bu kültür, bugün de derneğin gençlik ruhunu ve dinamik yapısını koruyor. Bugün Habitat’ın profesyonellerinin hemen hemen çoğu kendi içindeki gönüllülerden yetişiyor ve Habitat Yönetim Kurulu kadrosu dahil ekibin neredeyse tamamını gönüllülükten yetişen arkadaşlar oluşturuyor. Habitat’ın gönüllülük modeli, diğer sivil toplum kuruluşları için örnek teşkil ediyor. Gönüllülerin projelere dahil edilmesi, onların sahada deneyim kazanmasını sağlarken, derneğin misyonunu yaygınlaştırıyor. Bugüne kadar:
7.000’den fazla gönüllü eğitmen, farklı alanlarda gençlere ve topluluklara eğitimler verdi.
Habitat, eğitim ve etkinlikler yoluyla 5 milyonun üzerinde kişiye ulaşarak önemli bir sosyal etki yarattı.
Habitat çalışanları, gönüllülerin önemini “onlar bizim yol arkadaşlarımız” diyerek vurguluyor ve bu kültürü gelecek nesillere taşıyor.
30 Yıllık Yolculuk
Habitat Derneği, “Dünyanın bir ucundaki genç ile Türkiye’nin bir ucundaki genç arasında köprü olmak” mottosuyla çıktığı bu 30 yıllık yolculuğunda sürdürülebilir kalkınma, dijital dönüşüm ve girişimcilik alanlarında örnek bir liderlik sergiledi. Alışılmadık örgütlenme tarzı ve kamu- iş dünyası – sivil toplum arasında köprüler kurma göreviyle dünyaya gençlik persfektifinden bakarak, 81 ildeki gönüllü ağıyla, din, dil, ırk, siyasi görüş, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımı gözetmeksizin toplumun her kesimine dokunmaya devam ediyor.
Habitat’ın hikayesi, yalnızca bir sivil toplum kuruluşunun başarılarını değil, aynı zamanda bu yolculukta iz bırakmış insanların hikayelerini de barındırıyor. Kitap’ta Habitat’tan yolu geçen pek çok dostun bu yolculuktaki hikayelerini de göreceksiniz. Kitabı okumanızı içtenlikle tavsiye ediyorum.
Benim için de bu yolculuk, Sezai Hazır ile tanışmamla başladı.
Habitat ile Benim Yolculuğum
CNN TÜRK’te İçerik ve Planlama Yöneticisi olarak çalıştığım dönemde tanışmıştım Sezai Bey ile. Daha ilk tanışmamızda onun vizyonuna ve kapsayıcılığına hayran kalmıştım. Bir Habitat gönüllüsü olarak derneğe medya iletişim hizmeti sağlamak için elimden geleni yapıyordum.
Sonrasında Sezai Bey beni Ankara’da, Türkiye’nin her yerinden gençlerin katıldığı bir etkinliğe davet etti, çok etkilenmiştim. İstanbul’a dönerken, yönlendirmesiyle aklımda yeni bir hedef oluştu: Sivil Toplum Kuruluşları alanında yüksek lisans yapmak. Mutlaka yapacaksın diyordu. Aynı hafta tesadüf bir şekilde, hemen evimin yakınındaki Marmara Üniversitesi’nde Yönetişim ve Sivil Toplum Kuruluşları Yüksek Lisans Bölümü’nün açılmış olduğunu gördüm.
Yüksek lisansımı tamamlarken de iletişimimiz hiç kopmadı. Okulumuzun bir konferansına davet ettim; o yoğun temposunda beni kırmadı ve konuşmacı olarak geldi. Bir gün medyadan ayrılma kararı aldığımda, kendisine Habitat’ta yapabileceğim bir şey olup olmadığını sordum. Tereddütsüz bir şekilde, “Hemen gel, Medya İletişim Direktörü’ne ihtiyacımız var” dedi.
Yaklaşık 1,5 yıl boyunca Habitat’ta profesyonel olarak çalışma şansı buldum. Dostum patronum olmuştu bi anda. Sezai Bey, hayatımın yönünü değiştirirken, Habitat bana çok şey kattı. Bugün bulunduğum nokta ve sivil toplum kuruluşları alanına medya iletişimiyle katkı sağlama girişimlerim, sivil alanda var olma çabam Sezai Bey ile o ilk “merhaba”nın rüzgarıyla başladı.
Eski bir Habitat gönüllüsü ve bir dönem profesyonel Habitat çalışanı olarak, bu kitabı okurken hem derinden duygulandım hem de yazımı yazarken Habitat ruhunu yeniden ve daha güçlü hissettim.
“Habitat Derneği’nin 30 yıllık ilham veren yolculuğunu sizlerle paylaşmak istedim. Eğer siz de Habitat’ın gençlik ruhunu hissediyor, gönüllü olarak ya da projelerine destek vererek katkı sağlamak istiyorsanız, bu yolculuğa katılabilirsiniz.”
Sezai Hazır’ın yetiştirdiği ve Habitat’ı miras bıraktığı yoldaşları, gönüllüleri, bu büyük mirası aynı gençlik ruhuyla devam ettireceklerdir. Ne mutlu ki, Habitat, Sezai Hazır’ın vizyonu ve değerleriyle, etki yaratmaya ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmaya devam ediyor.
Sezai Hazır’ın Habitat’a miras bıraktığı mottolarıyla bitirmek istiyorum:
Bir şeyi eleştirirken alternatif sun,
Gönüllü çalışmak gönlünce çalışmak değildir,
Nasıl yapamayacağımızı değil, nasıl yapacağımızı anlatmamız gerekir,
Eşitlik için önce eşit bir iletişim gerekir,
Nereye gidersek oralı olmamız gerekir,
Dernek çalışmalarına katkı verirken onu sevdiğimizden değil, bir şeyleri değiştirmek, geliştirmek, etki yaratmak için yapmamız gerekir.
Yolu Habitat’tan geçen tüm dostlara sevgi ve selam olsun!